Dynią jesień się zaczyna

zdjecie główne

Dziś pierwszy dzień kalendarzowej jesieni. Postanowiliśmy uczcić go dynią, bo nie ma chyba bardziej jesiennego warzywa niż ona. Całą „brudną robotę” wykonał Niemąż wyczarowując dla nas pyszny dwudaniowy obiad, którego podstawą była jedna czterokilogramowa Pani Dynia. Jest pysznie!

Wśród wielu zalet posiadania gotującego mężczyzny w domu jest też taka, że gdy On gotuje ja mogę się skupić na pokazaniu kulinarnego dzieła na blogu. Zatem bez zbędnego gadania przedstawiam Wam naszą pierwszą (i z pewnością nie ostatnią) tegoroczną dyniową przygodę kulinarną.

1.1.

Zupa – krem z dyni z gruszką i jabłkiem

Składniki:

  • 700 g pieczonej dyni (około 1 kg surowej, ze skorupą)
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu drobiowego (może być także bulion jarzynowy)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Umyj dynię, odetnij skorupę, pozbądź się pestek i pokrój w dużą kostkę (ok. 1,5 cm kawałki) . Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i oprósz szczyptą soli. Tak przygotowaną dynie wstaw do piekarnika na około 20 minut (ok. 200 st. C z termoobiegiem) lub do czasu, aż cały miąższ będzie miękki, ale wciąż jędrny.
  • Odmierz 700 g upieczonej dyni. Obierz gruszkę i jabłko,  wytnij z nich gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
  • W dużym rondlu lub garnku/patelni z grubym dnem roztop masło, następnie dodaj cebulę pokrojoną w kosteczkę. Smaż na bardzo małym ogniu przez kilka minut, by cebula zeszkliła się. Dodaj kawałki gruszki i jabłka. Smaż razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojoną dynię i smaż całość kolejne 3 – 4 minuty, mieszając by nie przywarło.
  • Tak przygotowane warzywa zmiksuj na gładki mus (zrób to bezpośrednio w garnku lub po zmiksować przełóż mus z powrotem do garnka).W drugim garnku zagotuj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj przez 1 – 2 minuty, a następnie dodaj jogurt (może być także śmietana). Przelej całość do garnka z dynią, dopraw solą (jeśli musisz). Zagotuj zupę – krem i zdejmij z ognia.
  • Taki dyniowy krem najlepiej smakuje ciepły. Możesz go posypać cynamonem i gałką, albo podać z kawałkami grillowanej gruszki. My postawiliśmy na prostotę i podawaliśmy zupę saute, jedynie w towarzystwie domowej bułeczki.

1.2.

Gorąco polecam zupę-krem z dyni wszystkim rodzicom małych brzdąców. W wydaniu z gruszką i jabłkiem jest naprawdę pyszna i lekko słodka, dzięki czemu zasmakuje nawet tym dzieciaczkom, które do entuzjastów warzyw nie należą. Właśnie przerabiamy etap niejadkowania u naszego Małego Człowieka więc poszukujemy rozwiązań, które uczynią nasz wspólny posiłek miłym i bezstresowym. Zupa dyniowa była w naszym przypadku strzałem w dziesiątkę, a małe rączki za wszelką cenę chciały dorwać się do łyżki.

2

Placuszki dyniowe (z pełnoziarnistej mąki i bez cukru)

Składniki (12 sztuk):

  • 200 g (3/4 szklanki) zmiksowanej na mus upieczonej dyni (o rzadkiej konsystencji)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (może być także inna, np. mąka ryżowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (my używamy w wersji eko)

Przygotowanie:

  • Wymieszaj łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i syropem klonowym. Osobno przygotuj mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  • Połącz suche składniki z mokrymi – do miski z dynią wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj łyżką (mieszaj powoli, niezbyt długo, tylko do połączenia się składników).
  • Rozgrzej patelnię, najlepiej taką,która nie wymaga tłuszczu do smażenia. Jeśli nie posiadasz to smaż na oleju kokosowym –  będzie zdrowiej, a placuszki zyskają smaczny kokosowy posmak. Nakładaj na patelnie po 1 pełnej łyżce ciasta na jeden placuszek. Rozprowadź ciasto po powierzchni na kształt koła i wyrównaj powierzchnię ciasta. Zachowaj odstępy pomiędzy placuszkami.
  • Smaż na umiarkowanym ogniu, przez około 1,5 – 2 minuty do zrumienienia się. Następnie przewróć na drugą stronę i pozostaw na patelnie kolejne 1,5 minuty.
  • Wersji podania jest tyle ile podpowiada Ci wyobraźnia i kubki smakowe. Placuszki najlepiej smakują na ciepło. Polane syropem klonowym i z odrobiną gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego) lub posmarowane domowymi powidłami. Miód, cukier puder, wszelkie drzemy czy karmelizowane owoce też utworzą zgrany duet.

4

Placuszki dyniowe są ciekawą, smaczną i zdrową alternatywą dla tradycyjnych racuszków czy pancakes. Prawdziwe łasuchy mogą je przygotować z tradycyjną mąką (będą wówczas „lżejsze”) i posłodzić cukrem. My odkąd dzielimy „talerz” z Małym Człowiekiem staramy się wdrożyć do naszego domowego menu same zdrowe potrawy, jednocześnie wykluczając (lub minimalizując) niezdrowe składniki typu cukier, sól, tłuszcz roślinny (palmowy).

A Wy macie jakieś ciekawe pomysły na okiełznanie dyni na talerzu?

Smacznej jesieni !

1 komentarz

  • Nie nalezy czekac ze zbiorem tego pysznego warzywa do pojawienia sie pierwszych przymrozkow, poniewaz po nich dynia nie powinna byc juz zbierana. Jesli warzywa sa wgniecione lub w inny sposob uszkodzone, warzywo moze zaczac gnic – wowczas radosc z samodzielnie wyhodowanej dyni nie potrwa dlugo.

Komentarz mile widziany