Cytrynowy sposób na jesienne chłody

DSC_0101 (1)

Jesień za pasem, a sezon przeziębieniowy w pełni. Zmienność temperatur, chłodne wieczory, zarazki żłobkowe i przeziębienie gotowe. Małego Człowieka poimy syropem cebulowym i syropem z buraczków, ale dla dorosłych mamy inny, cytrynowy sposób.

DSC_0095

Cytrynki jako dodatek do jesiennej i zimowej herbatki wspaniale smakują, świetnie rozgrzewają i wierzę, że wzmacniają naszą odporność. Aby przygotować magiczne cytrynki potrzebne są:

– cytryny
– miód (najlepiej w płynnej formie)
– rum (opcjonalnie miodówka)
– zamykany słoiczek

DSC_0109

Wystarczy pokroić cytryny w plastry dostosowując ich ilość do wielkości słoiczka. Następnie układamy plasterki warstwowo w słoiku, a każdą warstwę polewamy miodem i przykrywamy następnymi cytrynkami. Gdy słoik się zapełni zalewamy całość rumem. Przetestowaliśmy także wersję z miodówką i jest równie smacznie.

DSC_0110

DSC_0116

Oczywiście cytrynki nie są wskazane dla dzieci, przyszłych mam oraz osób, które będą siadały za kierownicę. Szczerze polecam je jednak wszystkim pozostałym, a herbatka z cytrynkami najlepiej smakuje wieczorem. Wyobraźcie sobie – wy, pyszna herbata, ciepły kocyk i dobra książka.

DSC_0371

Miodowe cytryny trafiły do naszego domu 2 lata temu, dzięki GreenCanoe z http://mygreencanoe.blogspot.com, która zdradziła na blogu swój sposób na  walkę z jesiennymi przeziębieniami.

Skomentuj pierwszy