Cukinia – epizod drugi

DSC_1099

Cukinia jest dobra na wszystko. Wybornie smakuje jesienią w połączeniu z łososiem i kozim serem, ale miło dopieszcza kubki smakowe również wczesną wiosną w tradycyjnym wydaniu z farszem z mięsa mielonego.

Człowiek uczy się przez całe życie. W zestawieniu JA + gotowanie ta prawda jeszcze bardziej zyskuje na aktualności. W weekend odkryłam, że obok tradycyjnej podłużnej odmiany cukinii istnieje jeszcze jedna – okrągła. Przypomina nieco małe ozdobne dynie i nie należy do najtańszych (4 sztuki kosztowały około 20 zł), ale smakuje wybornie. Nie mogłam się oprzeć by nie spróbować swoich sił w konfrontacji z tym uroczym warzywem.

Oto mój przepis:
– 4 okrągłe cukinie
– 250 g mięsa mielonego z indyka
– kilka pieczarek
– pół słoiczka pomidorów suszonych
– 1 cebula
– natka pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka musztardy
– przyprawy: sól, pieprz, bazylia, majeranek, ocet balsamiczny
– łyżka masła

Zeszkliłam cebulkę na maśle, dodałam pokrojone w kostkę pieczarki,a następnie mięso mielone i pokrojone pomidory. Wszystko doprawiłam do smaku przyprawami, czosnkiem i odrobiną musztardy. Odstawiłam farsz do wystygnięcia, a w międzyczasie dokładnie umyłam cukinie, odcięłam góry, które potem posłużyły mi jako „czapeczki” i wydrążyłam pestki. Do letniego farszu dodałam posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszałam całość. Po kontroli jakości moich kubków smakowych, farsz wylądował wewnątrz moich cukinii. Piekłam je około 20 min (do miękkości cukinii) w temperaturze 180 st.C z włączonym termoobiegiem. Pod koniec pieczenia włączyłam funkcję grill. Można też posypać wierzch cukinii startym parmezanem. Ja jednak wybrałam wersję fit bez serka i wciąż było pysznie. Cukinie zjedliśmy w towarzystwie grzanek z żytniego chleba na zakwasie.

DSC_1091

 

Bon appetit!

3 komentarzy

  • Odpowiedz Marzec 4, 2015

    Karolek

    Smakowita inspiracja… ! Na „stare lata” zmienił mi się gust smakowy i już nie mam „alergii” na cukinię, więc w sezonie pochłaniam ją w strasznych ilościach i ze wszystkim. Niestety, w lokalnym markecie nie trafiłam jeszcze na okrągłą wersję tego warzywa, ale będę dzielnie polować! Dzięki za pomysł :-)

    • Odpowiedz Lipiec 21, 2015

      woman.on.the.air

      Udanych łowów 😉

  • Odpowiedz Kwiecień 2, 2017

    Dedicated server

    Cukinia za 26 zl za kilogram, brokul po 10 zl za sztuke, a glowka salaty lodowej nawet za 9 zl. Warzywa importowane tej zimy sa wyjatkowo drogie, a w niektorych sklepach ich po prostu brakuje.

Komentarz mile widziany